En Snabb Guide Till Ruby On Rails

Vem är guiden till för?

Den här guiden är designad för nybörjare som vill lära sig att programmera applikationer med hjälp av programmeringsspråket Ruby. Du som läsare behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av Ruby.

Vad är Ruby On Rails?

Rails är ett webbaserat program skriven i programmeringsspråket Ruby. Programmet är designat och strukturerat för att förenkla programmering av webbaserade program, genom att ta reda på vad varje utvecklare behöver för att börja programmera. Rails förenklar programmering genom att erbjuda utvecklaren möjligheten att skriva mindre kod och samtidigt åstadkomma mer arbete, jämfört med andra programmeringsspråk. Erfarna programmeringsutvecklare talar ofta om att Rails gör utveckling av webbprogram mer underhållande och intressant.

Webbprogrammet Rails är en egensinnig mjukvara. Detta innebär att Rails antar att det alltid finns en effektiv metod för att utföra en viss typ av arbete. Programmet är designad på det sättet och kan i vissa fall motarbeta alternativa lösningar. Fördelen är att om man lär sig den metoden som rekommenderas av Rails upptäcker man en kraftig ökning i produktiviteten. Dock händer det att programmeringsutvecklarna ibland använder metoder från tidigare programmeringsspråk, vilket oftast leder till sämre användarupplevelse på grund av mindre effektivitet av programmet.
Kortfattat har programmet Rails i huvudsak två huvudregler. Den ena regeln kallas för DRY, på engelska ”Don’t Repeat Yourself”, vilket innebär att all kunskap som programmeras med Ruby måste endast ha en representant i systemet. Anledningen är att Rails vill att programmeraren inte upprepar samma data, för att koden ska vara mer användarvänlig och innehålla mindre buggar.

Den andra regeln heter på engelska ” Convention Over Configuration” och innebär att Rails kan på flera sätt utföra arbete effektivt i ett webbaserat program och har standardvärde för en samling av konventioner, för att utvecklaren inte ska ange information i detalj genom oändliga konfigurationsfiler.

ruby on rails

Varför är Ruby On Rails bra för nybörjare?

Det finns flera anledningar till varför amatörer väljer att programmera med Ruby. Dels för att Ruby är väldigt flexibelt, vilket innebär mer tid för att analysera grunden av programmeringsspråket Ruby och mindre tid på att slå huvudet i väggen. Anledningen till att Ruby är en favorit bland nybörjare beror på att programmeringsspråket är kraftfullt och gör en stor del av jobbet åt dig.

Hur mycket bör man öva på Ruby?

Det är starkt rekommenderat att en programmerare ska känna sig bekväm med programmeringsspråket Ruby innan personen går vidare till programmet Rails. Förutom det så kan det vara bra att känna till grunderna för Ruby som exempelvis datatyper, metoder, objektorientering och felsökning. Däremot krävs det inte att bli expert på Ruby, så länge man känner till grunderna och är bekväm med att programmera självständigt.
Vilka bra jobb kan man få efter att man läst Ruby On Rails?
Rails är en av de mest efterfrågade kompetenserna i den tekniska arbetsmarknaden. För Rails utvecklare som vill komma in i arbetslivet kan frilanslivet vara attraktivt. Dels för de som vill jobba självständigt, genom att antingen arbeta med små projekt eller med en mängd klienter på lång sikt.

Börja med Ruby on Rails redan idag!

Om du funderar på att lära dig Ruby under en kort tid, utan tidigare erfarenhet av programmeringsspråket, rekommenderas starkt att förstå och analysera HTML samt CSS. Lyckligtvis är HTML & CSS lättförståeliga och enkla att hantera. Sedan kan du gå vidare till Ruby, Git och kommandotolken.

Avslutningsvis är den viktigaste principen du kan följa vid pluggning av programmeringsspråk att ha ett pågående projekt att jobba med, det vill säga ett mål att sträva mot vid nedgångar. Däremot rekommenderas en lärare som kan svara på frågor angående programmering och utveckling av mjukvaror, samt hjälpa till vid motgångar vilket är avgörande för att bli en framgångsrik programmerare.